CURVE: Collaborative University Research & Visualization Environment is a technology-rich discovery space supporting the research and digital scholarship of Georgia State University students, faculty, and staff.  Centrally located on campus and supported by the University Library, CURVE’s mission is to enhance research and visualizations by providing technology and spaces that promote interdisciplinary engagement, collaborative investigation, and innovative inquiry.

CURVE exterior and interior

The centerpiece technology, the interactWall, is a touch enabled, 24-foot-wide video wall designed for collaborative visual and data-rich research projects. Seven additional collaborative workstations, including an advanced 4K workstation, feature high-powered PCs and Mac Pros that allow users to work with and manipulate large images and datasets. Each workstation is equipped with a large display that can accommodate up to six people, allowing multiple groups to work together on a research problem.

CURVE exterior and interior 2

CURVE engages the campus community in dynamic and visual ways, fostering new connections by bringing together:

  • budding researchers (undergraduates), graduate students, and expert researchers from multiple disciplines in a shared, hands-on, interactive research environment
  • engaged learners and researchers with an interest in making new connections with spatial and numeric data, digital media, and human narrative, bridging the arts and sciences
  • 21st century investigators who seek to bridge quantitative and qualitative methods, creativity, and diverse modes of inquiry
  • visualization and modeling software, high-end graphics processors, and immersive large-scale displays
  • access to specialty software packages for quantitative, qualitative, and spatial data analysis
  • the latest geospatial and visualization tools for analyzing the complex challenges of cities, connecting Atlanta with the world
  • one-on-one and group consultations, specialized workshops, guest lectures and presentations

CURVE concept image by
Collins Cooper Carusi Architects,
Fall 2013

The Space

  • Transformation of Library South 2nd floor
  • 3300 square feet; 66 occupants
  • Design-build project with New South Construction and Collins Cooper Carusi Architects.
  • Total budget, including technology: ~$1.2 million
  • Highly-visible space enclosed by glass walls; passersby see collaboration and large-scale visualizations from multiple vantage points
  • Modular layout to facilitate a variety of groups and configurations
  • Swipe-card (PantherCard) access for all qualified Georgia State students, faculty, and staff

 

Bookmark and Share